Scenariusz przedstawienia prezentującego jedno z Państw Unii Europejskiej - Austrię.
Scenariusz: Państwa Unii Europejskiej Austria
W tle flaga Austrii, którą trzyma uczeń oraz plakat z informacjami o państwie (na plakacie znajdują się fotografie krajobrazów Austrii, flaga, nazwa państwa oraz mapa państwa z zaznaczonymi największymi miastami, rzekami i górami). Uczeń 1. Austria – oficjalna nazwa państwa – REPUBLIKA AUSTRII. Uczeń 2. (uczeń wymienia i pokazuje na mapie kraj oraz państwa z nim graniczące). Austria położona w Europie Środkowej, graniczy z Liechtensteinem, Szwajcarią, Włochami, Słowenią, Węgrami, Słowacją, Czechami i Niemcami. Uczeń 3. (uczeń wymienia i pokazuje na mapie główne miasta i rzeki Austrii). Główne miasta: Wiedeń, Linz, Salzburg, Graz, Innsbruck. Główne rzeki: Dunaj Inn, Aniza, Drawa. Liczne jeziora – największe z nich Jezioro Bodeńskie na granicy ze Szwajcarią i Niemcami. Uczeń 4. (uczniowie pokazują eksponaty: filiżankę z kawą, ciasto – struclę jabłkową na talerzyku i czerwone porsche – model). Austria to państwo w sercu Europy, bez dostępu do morza. Znana jest powszechnie jako kraj wybornej kawy, pysznych słodyczy, ekskluzywnych porsche, renomowanych ośrodków turystyczno – wypoczynkowych, które niezależnie od pory roku są zawsze pełne. Uczeń 5. Jednym z najwybitniejszych kompozytorów świata jest Wolfgang Amadeusz Mozart, który urodził się w Salzburgu. Skomponował 625 utworów, takie opery jak: Wesele Figara, Don Giovanni, Czarodziejski flet Uczeń 6. (uczeń ubrany w garnitur i perukę – przedstawia Mozarta i gra jeden z jego utworów). Uczeń 7 i 8. (uczniowie przebrani za turystów na zmianę podają najważniejsze informacje o Austrii). Ustrój – republika Data przystąpienia do Unii – 1995 r. Język urzędowy – niemiecki Powierzchnia – 84 tyś km2 Ludność – 8,17 mln Stolica – Wiedeń Ludność w stolicy – 1,8 mln Waluta – euro ( EUR ) Przyrost naturalny – 0,23 % – jeden z najniższych w Europie Średnia długość życia kobiet – 81 lat Średnia długość życia mężczyzn – 75 lat Religia : katolicy – 78 % , protestanci – 5 % , inne – 17 % Bezrobocie – 4,8 % Analfabetyzm – 0,1 % – bardzo wysoki poziom wykształcenia Długość autostrad – 1613 km, liczne tunele kolejowe i drogowe pod Alpami – najdłuższe: drogowy – Arlberg 14 km i kolejowy – Tauryjski 8,6 km Uczeń 9. Do głównych działów gospodarki Austrii zalicza się turystyka, obejmująca prócz licznych zabytków architektonicznych i atrakcji kulturalnych, ponad 100 tys. obiektów sportowych: hoteli, pensjonatów, pokoi gościnnych, nartostrad, wyciągów, a także liczne uzdrowiska – m.in. Baden i Innsbruck. Corocznie do kraju przybywa ok. 20 mln turystów. Uczeń 10. 65 % powierzchni kraju zajmują Alpy Wschodnie, z najwyższym szczytem Grossglockner – 3797 m n. p. m. w paśmie Wysokie Taury. Uczeń 11. Alpy stanowią dominantę w krajobrazie Austrii. Fauna i flora głównie alpejska chroniona jest w licznych rezerwatach i parkach narodowych. Uczeń 12. (ubrany w strój narciarski trzyma narty). Jak Alpy to śnieg, jak śnieg to narciarze. Słynni austriaccy narciarze – skoczkowie: Helward, Withelc, Ligle. Uczeń 13. Austriacy lubią spędzać czas w restauracjach lub kawiarniach. Akcja dzieje się w restauracji. (Podjeżdża duży porsche wykonany z tektury którego, trzyma jeden z uczniów, w nim siedzi para: dziewczyna ubrana w balową suknię i chłopak ubrany w garnitur. Samochód się zatrzymuje wychodzi z niego chłopak i otwiera drzwi dziewczynie. Trzymająca się pod rękę para wchodzi do restauracji. Podchodzi do nich kelner i zaprasza do stolika. Stolik przykryty serwetą na nim bukiet kwiatów). Uczeń 14. (dziewczyna w stroju kelnerki podchodzi do stolika, mówi dzień dobry i podaje kartę – menu). Uczeń 15. Typowy austriacki posiłek składa się z zupy, dania mięsnego i deseru. Dania mięsne przyrządza się z wołowiny, wieprzowiny i cielęciny, a także z ryb, takich jak karp i pstrąg. Posiłek kończy filiżanka kawy lub kieliszek sznapsa. (Para przy stoliku czytając menu – przedstawia kuchnię austriacką). Sztuka mięsa – Tafelspitz – ulubione danie cesarza Franciszka Józefa, sznycel po wiedeńsku, wątróbka gęsia z migdałami, gotowane kasztany, kaszanka w piwie czy znakomite desery – tort Pischingera, strudel z jabłkami lub słynny tort Sachera. APEELSTRUDEL – strucla jabłkowa, podawana z sosem waniliowym lub bitą śmietaną. TAFELSPITZ – gotowana delikatna wołowina, podawana z chrzanem jabłkowym, sosem z cebuli i smażonymi ziemniakami. (Para przy stoliku prowadzi rozmowę o tym, co zamówią). Chłopak – Cóż zamówimy? Dziewczyna – Może kawę i sernik wiedeński? Chłopak – Znakomicie. (Podchodzi kelnerka i przyjmuje zamówienie. Kelner przynosi na tacy dwie filiżanki kawy i dwie porcje ciasta życząc smacznego). Uczeń 16. Tańcem narodowym jest WALC. (Rozbrzmiewa muzyka – jeden z uczniów gra na instrumencie walca. Chłopak zaprasza dziewczynę do tańca; para tańczy). Na koniec wszyscy uczniowie kłaniają się.
Opracowała: Ewa Landoch
|